dinsdag 3 december 2013

ICT-integreren in lessen wereldoriëntatie

 Als examenopdracht voor ICT werd er van ons verwacht dat we een eigen site creëerden. 

Op deze site gingen we 3 leergebieden uitwerken namelijk godsdienst, Nederlands en wereldoriëntatie. De 3 leergebieden zijn opgedeeld in grote inhoudelijke clusters. Hierbij werden activiteiten gezocht die ervoor zorgen dat we ICT op een zinvolle didactische en pedagogisch verantwoorde manier in de klas kunnen gebruiken. Bij het selecteren van ICT activiteiten werd er rekening gehouden met de leeftijd van de doelgroep, de gekozen activiteiten en er werd rekening gehouden met de visie dat het ministerie van Onderwijs heeft uitgewerkt in verband met goede ICT integratie in de lagere school. De activiteiten zijn ook gevarieerd. 
De handleidingen die ik koos worden gebruikt in het vierde leerjaar en voor het vak wereldoriëntatie koos ik voor 'Ankers'. Ik ben ervan overtuigd dat ICT in de klas heel wat voordelen heeft. Wanneer we lessen wereldoriëntatie geven is het belangrijk dat we beelden, materiaal, fragmenten,... bij ons hebben. Er moeten zoveel mogelijk zintuigen geprikkeld worden, werkelijkheidsnabij lesgeven is van belang! Een Digibord of de media kan ons hierin een beetje helpen. Zo kunnen we bijvoorbeeld sfeer scheppen door een filmpje te laten zien, een muziekfragmentje laten horen, foto's tonen, een spel spelen, er is zoveel om te doen met ICT. Andere materialen zoals een fototoestel en webcam voor zelf filmpjes te maken kunnen ook zéker van pas komen in een les wereldoriëntatie. Het is bewezen dat wanneer de kinderen zelf op onderzoek uitgaan, dus wanneer ze het allemaal zelf mogen doen, dat ze meer onthouden van de les dan dat ze gewoon maar luisteren naar de leraar. 


In de toekomst zal er nog hard aan de media gewerkt worden. De ICT-wereld  kan er alleen nog maar op verbeteren. Kinderen blijken gemotiveerd te zijn om te werken met ICT. Daarom vind ik het belangrijk dat we aan ict-integratie doen in het (basis)onderwijs. We kunnen het leerklimaat en de leerlingprestaties positief beïnvloeden. Ik ben er van overtuigd dat we ook ICT- opdrachten bij het vak wereldoriëntatie kunnen geven. 


Klik hier om naar mijn zelfgemaakte website te gaan. Zo kan u een kijkje nemen en enkele uitgewerkte activiteiten bekijken. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten