woensdag 27 november 2013

Werking van de molen

Op 16, 17 en 18 oktober gingen we met het tweede jaar van de richting lerarenopleiding lager onderwijs op kustexcursie.
We deden er allerlei leuke dingen zoals leuke activiteiten, leuke bezoeken en onze kennis voor lessen wereldoriëntatie werd ook uitgebreid. We brachten onder andere een bezoek aan een molen. 
Voordat de molen begint te draaien, kiest de molenaar eerst de goede windrichting. Pas daarna kan de molen graan beginnen malen. Het graan dat gemalen wordt is vaak gerst, haver, rogge, tarwe of maïs  Wij zelf beseften dat vooraleer we het gemalen graan krijgen er een heel voorafgaand proces nodig is. Het graan moet eerst groeien vooraleer we het kunnen oogsten. Wanneer alles gegroeid is en rijp is wordt het graan geoogst door een boer met een tractor. Daarna kan het graan door de molen gemalen worden. 
Er zijn twee molenstenen waarvan de bovenste draait en de onderste stil ligt. Het graan wordt tussen de molenstenen gevoerd en wordt zo gemaald en opgevangen. Nu we het meel hebben kunnen we dit meel gebruiken voor bijvoorbeeld brood te maken. 

Ik wist dat een windmolen zijn energie haalde uit de wind, maar meer wist ik hier niet over. Door deze uitstap weten we hoe een molen werkt en hoe het er bovenaan/ binnenin aan toe gaat. 











Geen opmerkingen:

Een reactie posten